Strömmens sportfiske 2005

Vinter och vårfisket går till Strömmens korta sportfiskehistoria som ett riktigt bottennapp med knappt 130 inrapporterade öringar. Det är bara maj månad som kan få godkänt med 87 landade öringar med topp på 7,5 kg.

Sommarfisket. Var är laxen? Att laxfiske ibland är rena lotteriet det vet vi som varit med ett tag. Det finns inget annat fiske som har så många olika orsaker till varför det inte blev som man hade tänkt sig. Undanflykterna är många som att det var för varmt, det var för lågt vatten eller för högt eller för kallt eller det steg ingen fisk eller när de väl steg stannade de inte osv...
I Strömmen har vi aldrig varit bortskämda med något sommarfiske efter lax. Det finns kanske en handfull korta perioder under några sommrar sedan slutet av 70-talet som gett den sega och förväntansfulla laxfiskaren i city en dust med nystigen lax. Även i Strömmen spelar många faktorer in på utgången av laxfisket. Den viktigaste är givetvis antalet utsatta laxsmolt och det andra kanske är hur dessa överlevt sin första tid i Strömmen och sedan i Östersjön. En tredje viktig faktor är vattenflödet vilket sällan brukar vara inbjudande under högsommaren vare sig för laxen eller laxfiskaren. Stängda luckor lockar inte lax. Denna sommar är således inget undantag. Det väntas och väntas och trots att vattenflödet under många och längre perioder i sommar inbjudit till gott lockvatten har laxen uteblivit i juni och juli.

Väl en bit in i augusti har ingen lax landats. Visst har några få fiskare tappat en och annan lax men de är inte många. Än mindre syns någon fisk i någon större utsträckning. Tiden rinner ut för att kalla det för blanklaxfiske.

Nu vet ju alla att några större förhoppningar skall vi inte ha på något vidare bra laxfiske eftersom antalet utsatta individer de senaste åren inte ger det underlag som behövs för en stor återvandring av lekvandrande och välvuxen lax. Vi får kanske nöja oss med att det vart femte år kanske landas ett 10-tal nystigna laxar under sommaren i cityfisket. Tyvärr sker detta på bekostnad av antalet utsatt individer av havsöringssmolt. Återstår att se om fisket märker av någon försämring i antalet fångade havsöringer eller om det kanske rentav är värt det och möjligheten att fånga en lax ändå finns där. Oavsett om den är nystigen eller en svart hakelax.

Under hela höstfiskeperioden augusti till och med december rapporterades fjuttiga 186 (542) havsöringar. Vattentillgången i Mälaren tillät inte några längre perioder med strömmande vatten mellan broarna vilket bidragit starkt till det usla resultatet.

Totalt har spöfiskarna rapporterat drygt 0,9 ton (2,2) fördelat på 336 (761) havsöringar med en medelvikt på 2,6 kg (2,9) och 15 (60) laxar med en medelvikt på 5,5 (6,3) kg. Inom parantes redovisas 2004. Antalet blanka öringar är fortsatt fina 20% även om dessa domineras av småblänkare kring kilot finns stundom inslag av fina fiskar upp till 4-5 kg.

Fångstrapporteringen "fångar" endast upp ca 30-40 % av de verkliga fångsterna som årligen görs i Strömmen med omnejd. Fortsatt kan konstateras att catch & release har fått ett starkt fotfäste i Strömmenfisket. Totalt har 45% av de inrapporterade havsöringarna släppts tillbaka.


Aktuell statistik finns alltid på FK Strömstararnas hemsida www.fiske.nu/fks under "Fångat" där resultatet av årets fiske kan följas. Ta även en titt i vårt fotogalleri. Fortsätt med att hjälpa oss med den goda fångstrapporteringen som är till stor hjälp för Strömmens framtid.

Peter Björklund
FK Strömstararna
fkstrommen@swipnet.se